Sätt stopp för Mobbare och Energivampyrer

MobbareJag vänder mig till dig som mår dåligt och vill att du ska veta att jag förstår din situation. Jag förstår att du upplever livet som orättvist och att inget positivt händer i ditt liv, trots att du önskar motsatsen. Det är okej att befinna sig på den mörka platsen en tid för att sen resa dig ur askan, likt fågel Fenix, med ny styrka, insikt, kraft och ödmjukhet. Jag accepterar och respekterar dina beslut när det gäller ditt eget liv för att du ska utvecklas och växa till den strålande och unika individ som det är tänkt att du ska vara. Du är inte ensam i din sorg och smärta. Jag förstår att livet har behandlat dig illa och att du kanske har blivit bitter, rädd och cynisk. Dessa känslor är en del av dig, en del som behöver läkas för att du ska må bättre på alla plan i ditt liv. Det finns hjälp att få men du måste själv våga ta stegen mot personlig utveckling.

Mobbare
Du vet inte vad dina ord och handlingar skapar i en människa. Du varken vet eller bryr dig. Detta vet jag eftersom jag har träffat dig många gånger under mitt liv. Du har orsakat mig många sömnlösa nätter, mycket sorg och smärta under en lång tid. Du har berövat mig känslor av att vara levande, glad och trygg. Du har stoppat min resa i livet och stulit min potential över att få vara den jag var ämnad att vara från början. Förstår du egentligen vad du har gjort? Är du medveten om att du agerar utan respekt, empati och kärlek mot människor som inte är orsaken till ditt dåliga mående?

Jag har i alla fall fått nog av din typ av människor och drar nu denna gräns mot dig; som mobbar, förtalar, är bitchig, smutskastar, förnedrar etc. din omgivning utan anledning. Ditt hårda liv är ingen ursäkt för ditt beteende, många delar samma upplevelser som du och har förmågan att älska och vara ödmjuka inför livet och andra människor. Du väljer hur du vill vara, du kan välja att förändra dig och leva ett mer harmoniskt och balanserat liv.

Gamla hundar kan lära sig att sitta om de har en bra lärare och du kan lära dig att se och erkänna dina brister för att du ska kunna förändra ditt beteende. Någonstans vet du att ditt sätt inte är kärleksfullt, varken mot dig själv och andra. Och till dig som säger: ”Det är inte jag som är bitchig eller mobbare, det är DU som inte tål att höra sanningen!” Vad är då sanningen undrar jag? Bara för att du vet eller känner till EN sak om en person betyder inte att du vet ALLT om den personen. Om du har ett behov av att döma andra när du vet lite eller inget om dem så vill du inte titta på dig själv och dina egna fel och brister. Har du levt andras liv? Har du konfronterats med allt det som andra har upplevt i sina liv? När du dömer andra så dömer du dig själv mest. Åsikter får alla ha men för att bilda sig en åsikt krävs det att man har fakta eller erfarenheter inom området. Annars blir det bara en massa tyckande och tänkande, något som alla är kapabla till men är inte särskilt ansvarsfullt eller kärleksfullt.

Ett vrålstort ego kan inte vistas i samma rum som empati, ödmjukhet och kärlek och sen får DU gärna tro vad du vill. Vill du följa trenden att vara bitchig är upp till dig men jag accepterar inte dina handlingar bakom ditt beteende och därför tackar jag för mig och går min egen väg. Med dessa ord sätter jag gränser mot dig som går genom livet likt en ångvält och inte skänker någon som helst eftertanke eller känsla på vad ditt beteende orsakar i andra människors liv.

Mobbare i den gemensamma vänskapskretsen, familjen och bekanta
De som skapar utanförskap och försöker lägga över det ansvaret på dig genom att tycka att du är konstig eller har konstigt beteende ska du aldrig lättvindigt acceptera. Vet du innerst inne att du är en bra människa, har gott hjärta och aldrig vill någon ont, har du fantastiska egenskaper som en hel del kan störa sig på. Givetvis är du väl medveten om dina brister och vad du behöver jobba på att förändra. Börja med att inse att dessa personer projicerar sina negativa tankar och känslor på dig. Dessa personer vill inte se sitt inre mörker och göra något för att förändra det. Bara för att de är många (samma vänskapskrets) som har samma tolkning innebär inte att de har rätt i sitt dömande. De tycker att du inte har något av vikt att tillföra deras liv, och ärligt talat är det ömsesidigt i alla avseenden för din del också. Människor som styrs av jantelagarna tror sig oftast, att endast de själva har något värdefullt att ge eller tillföra andra, vilket är synonymt med orden egoism och narcissistiskt beteende. Vuxna människor som mobbar och medvetet skapar utanförskap har enligt mig, ett patetiskt och andefattigt beteende. Respekt och kärlek kommer inte av sig självt. Det är något som vi förtjänar genom att ge eller visa andra. Släpp taget om dessa människor, ge dig själv en chans att läka dig, fylla dig med ny energi, och leva ditt liv som ditt hjärta önskar. Alltför många människor stoppas i sin utveckling bara för att det finns bromsklossar i närheten eller inte tror på sig själva och sin egen förmåga. Ta tillbaka din kraft, din inre styrka och använd gärna dessa exempel som påminnelse till varför du har tagit det beslutet som du nu vill utföra. Dessa exempel är tagna ur mitt liv och du får givetvis fylla på med egna påminnelser.  

Jag struntar högaktningsfullt i att ni känner er kränkta över att ni blivit borttagna från mitt liv.
Detta har jag gjort för att ni:

Aldrig hälsar tillbaka eller vill umgås med mig
Exkluderar mig från olika sammanhang
Bejakar aldrig något jag säger eller står för, särskilt det jag är stolt över
Visar aldrig intresse för det som är viktigt för mig
Öppnar munnen endast när ni ska kritisera eller förnedra något som jag står för
Öppet visar ert missnöje mot mig genom att interagera med andra (gemensamma vänner, familj eller bekanta) samtidigt som ni ignorerar mig
Minimerar mitt värde som människa
Stör er på mitt utseende, mitt ursprung, mitt sätt att prata, mitt sätt att vara osv.
Aldrig sträckt ut en hjälpande hand eller stöd när jag behövt det som mest men gjort det för alla andra i omgivningen
Ni undviker all direktkontakt med mig genom att ringa, sms:a eller chatta med någon som står mig nära

Energivampyrer
Jag tror inte jag behöver berätta så mycket om vad en energivampyr egentligen är. Dem flesta känner igen beskrivningen av en energivampyrs beteende eller hur vi känner oss när vi väl har träffat en sån människa. En sak som alla energivampyrer har gemensamt är att de är totalt uppfyllda av sitt EGO. Ingen annan kan vistas i samma rum som de själva och det är nästan ett under att de får plats på denna planet. De är också oftast väldigt verbala och kan prata oavbrutet i timmar bara om sig själva, sina problem eller hur duktiga de är. Ett annat drag som de flesta energivampyrer delar är att de är narcissistiska och extremt jagbetonade som älskar att stå i centrum. De gillar att kränka och förnedra andra särskilt när många lyssnar eller är närvarande, som ex. på arbetsplatsen eller på en fest. På det sättet får de bättre självkänsla på bekostnad av någon annan.

De gillar att ta över diskussioner och pratar då ofta med hög och överlägsen röst. Andra avfärdas eller kritiseras som om de inte har något vettigt att tillföra, enligt dem själva. Den andra formen är att frysa ut någon genom att fullständigt ignorera dem. De manipulerar nästan varje situation och njuter då av att vara i överläge. Lyssnar aldrig på någon annan och kommenterar aldrig när någon annan har gjort eller sagt något som är bra. För skulle något vara av värde eller vikt kan du vara säker på att energivampyren kommer att göra det till sitt och ta åt sig äran för det.

Något annat som är ganska lustigt är att de ställer aldrig motfrågor om det inte tjänar deras egna syften. Skulle du vara stolt över någon bedrift kommer du garanterat höra att, antingen de själva eller att, de känner någon annan som kan eller gör saker bättre än dig. Om de någon dag känner sig frustrerade över något hittar de något ”offer” att överföra sin irritation på för att känna lättnad och på så sätt få ny energi. De kommer alltid för sent, har helt enkelt inte lärt sig klockan när dem var små. Det är ju viktigt att verkligen synas och höras när de kommer och samtidigt påpeka att din tid inte är lika viktig som deras egen.

Energivampyrer får oftast en kick av att ta eller suga energi från andra. De känner aldrig samvetskval, skuld eller ånger över hur de behandlar andra människor i sin omgivning. Deras syn på världen är att andra människor finns till för att tjäna dem på något förvridet sätt och aldrig tvärtom. De förminskar andra i sin omgivning för att själva växa genom att förödmjuka och skapa osäkerhet, rädsla och minskat självförtroende. Skulle du få för dig att påpeka detta till energivampyren så får du garanterat svar på tal i form av att problemet ligger hos dig och inte på henne/honom. De ser inte sitt ansvar i sitt beteende, de ser endast en liten insekt som kommit på villovägar och stör dem i deras tillvaro.

De bryr sig inte det minsta om den skada de vållar andra eftersom felet ligger i andras dåliga självförtroende, självkänsla eller något annat som energivampyren känner till. Detta projicerar samt utnyttjar de för att stärka sin position ännu mer. För i grund och botten är energivampyrer väldigt rädda, osäkra, rädda för att bli övergivna, svaga och empatilösa. De har lärt sig att endast se till sina egna behov för att överleva.

Vill du hålla energivampyrer på avstånd ska du aldrig tillåta att deras falska uppfattningar eller påståenden om dig förmörkar din självbild. Sätt gränser och acceptera inte påhopp eller någon skuld i deras dåliga beteende. Det är lätt att falla i den fällan annars och då får de ett övertag.

Vänligen dela tack

© Diana Sjöbeck

2 kommentarer

  • Var ”vän” med en energitjuv i åtta år och när jag väl blev av med henne gick jag in i en depression, nu mår jag bra. Jag är empat, tror jag, efter jag läst din beskrivning. Känns som många bitar fallit på plats. Men har precis börjat utforska detta och hoppas jag reder ut alla känslor och tankar i mitt huvud!

    Gilla

    • Jag är glad att du brutit kontakten med din energitjuv och mår bättre nu. Är övertygad om att du klarar av allt som du bestämt dig för att göra. Önskar dig all lycka med ditt nya liv där du återupptäcker dig själv och alla gåvor som du har. Kram och var rädd om dig 😃❤️

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s