Negativa tankemönster

Tankarnas skapande kraft i negativ bemärkelse

Sadness and sufferingVilka tankar har du angående dig själv eller din situation? Vad tänker du om dagarna när du är ensam? Är du verkligen medveten om att allt som du tänker, angående dig själv och din situation, kommer till slut att bli verklighet? Jag påstår att du har negativa affirmationer som du ständigt repeterar för dig själv. Vad vi alla bör lära oss är, att bli medvetna om, att våra egna negativa tankar påverkar våra liv på många olika plan.

Det handlar också om bakomliggande faktorer när du ibland uttalar dig om din situation. Det som finns i ditt undermedvetna kommer alltid att återspeglas i det verkliga livet på något sätt. Vilka är dina negativa tankemönster och hur ser de egentligen ut? Vad för sorts tillvaro skapar du till slut? Här är några exempel:

 • Känner dig misslyckad p.g.a. tidigare misstag i livet. Dessa leder i sin tur till framtida misslyckanden eftersom framtiden baseras på negativa erfarenheter.
 • Negativa föreställningar (självuppfyllda profetior) som du själv eller andra har pålagt dig när det gäller dig själv, framgång, familj, hälsa osv.
 • Konstruktiv kritik som du tar personligt och införlivar i ditt personliga sätt att se på saker och ting, en form av bekräftelse.
 • Negativa åsikter och tankar, angående dig själv, som du dagligen påminner dig om.
 • Känner dig underlägsen och tror att oavsett vad du än gör i ditt liv kommer det aldrig att bli bra.
 • Du känner att ingen annan klarar av att ta ansvar mer än du själv.
 • Känner dig överlägsen och tror att ingen kan mer än du. Du hittar ständigt fel på allt och alla.
 • Nedvärderande kommentarer som påverkar ditt beteende eller tro.
 • Negativ beskrivning av dig som du fått av dina närmaste när du var yngre och som du fortfarande håller fast vid än idag.
 • Enligt din tro är alla andra mycket smartare, lyckligare, mer kreativa eller mycket bättre på allt, än du.
 • Har lätt för att bli avundsjuk eller missunnsam när det går bra för andra.
 • Du är övertygad om att ingenting någonsin kommer att bli bättre.
 • Du har godtagit nedvärderande åsikter av andra angående dig själv. Det kan handla om din kompetens, kunskap, intelligens, utseende osv.
 • Du hittar ständiga fel på ditt utseende, för fet, för smal, ful näsa, fel ögonfärg osv.
 • Tidigare misstag som du ältar om i all oändlighet.
 • Känslor av skuld eller oförrätter som hänt i det förflutna och återspeglar nuet och framtiden.
 • Du har svårt för att koppla av och måste hela tiden arbeta med någonting.
 • Du har svårt för att ta emot komplimanger.
 • Du har en stark känsla av bitterhet eller ilska som är riktad mot dig själv och andra.
 • Du väntar på att någon ska ge dig bekräftelse för ditt arbete, värde, kompetens osv. men som aldrig kommer. Detta hör oftast ihop med det förflutna.
 • Du har en känsla av att du själv inte kan påverka någonting i ditt liv.
 • Du kan inte se din del i ett problem eller situation som uppstått. Det är alltid alla andras fel.
 • Du försöker hitta fel på andra eller bekräftar själv aldrig någon.
 • Du tar mer än vad du ger.
 • Du ger mer än vad du tar.

Resultatet av negativa tankar kan till slut skapa olika typer av människor. Det du uttrycker om dig själv skapar en bild av hur du är enligt personer i din omgivning. Det du, så att säga, skickar ut om dig själv kommer du att dra till dig eftersom du  ständigt upprepar det för dig själv. Ju mer du bekräftar det du inte vill ha desto mer av det kommer du att få.

Någon som är beroende av ständig bekräftelse är i grund och botten oförmögen att ge sig själv beröm och belöning. Därför måste alltid alla andra ständigt tala om för den personen att de duger och att de är duktiga.
Ex. ”Ingen älskar mig”

Någon som har dålig självkänsla och självvärde kommer aldrig att tro på sitt eget värde, vad de kan åstadkomma eller att de överhuvudtaget kan lyckas med någonting positivt i sitt liv.
Ex. ”Jag är värdelös” eller ”Jag är totalt misslyckad som person”

Någon som tycker synd om sig själv är oftast fast i någon obearbetad sorg- och ångerprocess. Livet har gett dem törnar, som enligt dem, inte går att bearbeta.
Ex. ”Ingen bryr sig om att, eller ser att jag mår dåligt”

Någon som är lamslagen har ett otroligt stelt trossystem. Allting är farligt, risker är farliga, förändringar är farliga, leva är farligt. Individen blir offer för sina egna negativa tankemönster och eftersom allt är farligt kan ingen förändring ske.
Ex. ”Livet är farligt, en plåga”

Någon som är negativ har en syn på världen där allting är negativt. Individen tror att ingenting i världen är positivt eller att det finns andra valmöjligheter i livet.
Ex. ”Jag kan inte påverka någonting i mitt eget liv”

Någon som är deprimerad har oftast obearbetade känslor av ilska, bitterhet, besvikelser eller oförrätter. Individen blir fast i sina tankemönster och känslor samt förlorar allt hopp om att det kan bli bättre.
Ex. ”Allting är fullkomligt meningslöst”

Någon som ständigt är på vakt bygger upp osynliga murar som ingen kommer igenom. Människor som kommer för nära blir snabbt bortstötta. Individen är många gånger inte själv medveten om muren och förstår inte varför människor drar sig undan. Muren har olika ändamål, den skyddar mot rädslor för att bli bränd, misslyckanden, besvikelser, intima relationer men också en motvilja till risktaganden, vänskapsrelationer och rädsla för att skada andra.
Ex. ”Jag är trött på att ständigt bli bränd”

Någon som är cynisk tror inte på någonting som är kärleksfullt, gott eller på människor som vill hjälpa. Individen skapar själv en barriär av cynism som stöter bort människor och blir på det viset bekräftad i sin tro att människorna i grund och botten inte brydde sig.
Ex. ”Det finns inga kärleksfulla människor”

Någon som är pessimistisk eller är en domedagsprofet är den, som verkligen kommer att lyckas eller redan lyckats sabotera för sig själv, på alla nivåer av sitt liv. I ena fallet tror individen att han/hon aldrig kommer att lyckas och har i stort sett slutat hoppas. I det andra fallet skapar det undermedvetna en självuppfyllande profetia som bottnar i självdestruktivt beteende. Det enda som finns kvar är, slutet.
Ex. ”Det enda som är säkert är att jag ska dö”

En liten tanke angående ekonomi. Pengar är en form av energi. Hur förhåller du dig till pengar? Har du alltid brist på pengar? Tycker du att räkningar är jobbiga? Har du en nonchalant syn på pengar och får som resultat alltid en massa oförutsedda utgifter? Vad tror du själv detta beror på?
Ex. ”Jag har aldrig pengar” eller ”Pengar är ett nödvändigt ont” eller ”Det är bara pengar”

Vissa forskare säger att människor tänker mellan 12 000 – 65 000 tankar om dagen. Hur många av dessa som är negativa är väldigt individuellt men en del kända författare, inom tankens skapande kraft, säger att det kan vara upp till 80 %. Ingen människa kan vara medveten om ALLA tankar som passerar men med lite träning kan vi stanna upp och tänka efter flera gånger under dagen. Det handlar om att BLI medveten om vad vi tänker så att vi kan vända på den negativa processen. När vi blir medvetna om våra negativa tankar, angående oss själva eller personer, kan vi skicka dem ljus och kärlek. Negativ energi kan annulleras med kärleksenergin och denna procedur är så enkel att ingen tror på den. Karma är vad vi skickar ut i helhet, det finns inga genvägar, ingen är ostrafflig. Allt vi skickar ut har konsekvenser på något plan.

Vänligen dela tack

© Diana Sjöbeck 2007/2014

4 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s