Lite om energitjuvar (egoistiska narcissister)

Sammanfattar allt

Energitjuvar har jag mycket erfarenhet av, mycket mer än jag skulle vilja. Faktum är att jag inte klandrar dem eller tycker illa om dem för den delen heller. Det jag tycker illa om är beteendet och det är någonting helt annat. De är här för att uppfylla ett syfte genom att lära mig det jag behöver veta och känna. Det krävs två för att dansa tango och jag måste se mitt ansvar i allt som sker i mitt liv. Det är jag som möjliggjort ett utnyttjande, det är jag som varit dålig på att sätta gränser och det är jag som fortfarande tror på att det finns godhet i alla människor, tills de själva bevisat motsatsen.

Energitjuvar finns överallt omkring oss och ibland kan det ta väldigt många år innan vi inser att vi haft dem väldigt nära inpå oss. Nuförtiden lyssnar jag på vad mina känslor vill säga mig när enkelriktad energi börjar ta sin form i relationer. Mina känslor av rastlös oro och frustration är tecken på att människor vill mig något, endast för sin egen vinnings skull. Jag blir disharmonisk och nedstämd. Har haft människor i min närmaste omgivning som kallat sig mina vänner och de har varit de största energitjuvarna. Stenbocken inom mig är ganska långsam i vissa avseenden och det tog lång tid för mig att upptäcka energitjuvarna mycket på grund av att jag till för några år sedan aldrig haft riktiga vänner som lärt mig innebörden av sann vänskap. Har under större delen av mitt liv haft vänner som endast utnyttjat mig och det jag har att ge.

För mina närmaste är jag beredd att lägga mitt eget liv på vänt för att hjälpa och stödja när det behövs. Jag ger av det jag kan när det behövs och inte om jag har tid eller lust. Det handlar om prioriteringar, att avsätta tid för dem som betyder något i ens liv och anses vara värdefull. Andra kan man tacka nej till av tidsbrist och liknande, det är den stora skillnaden som i mina ögon är normal. Mina närmaste vänner som får en plats i mitt hjärta blir en del av min kärleksfulla andliga familj. En familjemedlem som mår dåligt eller behöver hjälp med något av vikt ignorerar jag inte eller låtsas att jag har andra viktigare saker att göra. Riktiga nära vänner är framförallt lojala, närvarande, kärleksfulla och ger samma omtanke tillbaka när det behövs. Givetvis är det inte ett krav, det är bara ett ömsesidigt utbyte i ett kärleksfullt flöde, något som energitjuvar aldrig kommer att förstå.

Jag har tagit mig tid att skriva några exempel på hur det ser ut när någon kallar dig sin vän men som egentligen inte är det och om energitjuvar överlag. Hoppas innerligt att dessa rader kan hjälpa dig att vakna upp och börja värdera och älska dig själv mera. Du behöver inte ha dåligt samvete över att sätta en gräns mot dessa energitjuvar (egoistiska narcissister) och öppna upp en ny dörr som leder dig mot bättre och mer kärleksfulla vänskapsrelationer.

♥ ♥ ♥

Det första exemplet är självklar och det handlar om att energitjuven aldrig har tid eller inte kan umgås med dig om den själv inte har någon personlig fördel i det. Det kan ibland röra sig om simpla saker som gratis mat, dryck och annat som du betalar för.

Energitjuven ringer dig för att prata av sig men har sällan tid att lyssna på vad som sker i ditt liv. Ursäkten är alltid att den måste äta, sova eller göra någonting annat som är VIKTIGT.

Det som du berättat i förtroende till din ex. bästa vän ska stanna hos den personen och inte ventileras med andra individer du inte berättat det för. Om din vän använder dina svagheter för att nedvärdera dig inför andra är det inte en vän. Detta gör endast svaga människor som är avundsjuka och bär på illasinnad energi. Att höja sig själv och sitt egenvärde på din bekostnad gör bara ovänner, eventuella konkurrenter och rivaler. Det finns oskrivna regler vid sammankomster där värden eller värdinnan bör stå i centrum och lyftas fram av gästerna. Detta är något energitjuvar aldrig förstår eller respekterar. De vill stå i rampljuset alltid, de tar över och styr och ställer valet av musik, valet av samtalsämnen och framförallt genom att högröstat ständigt framhävda sitt briljanta ego.

Kalendern är alltid full av diverse sysslor när livet är på topp och det finns ingen tid för dig, om du nu är den så kallade bästa vännen. Ingen tid till gemensamma aktiviteter, fira någon högtid tillsammans eller bara umgås och prata lite. Bästa vänner tar sig tid till att träffas, andra kompisar kan bortprioriteras.

Energitjuven undviker att ringa dig av olika anledningar och det berättar att den människan inte är intresserad av att lyssna på dig. Denna falska omtanke kan istället komma i form av textmeddelanden vilket i sin tur bara är ett sätt att kontrollera utgången av konversationen och känna makt. För det första kan personen slippa svara direkt, kan ta många timmar eller dagar, beroende på humöret och för det andra kan den slänga iväg några halvhjärtade ord som verkar hänsynsfulla. Har du tur kanske du får någon respons på det du skrivit, om inte finns det alltid utrymme till många missförstånd som bara tar energi och inte ger dig någonting. Riktigt nära vänner ringer upp för att prata om de verkligen är intresserade och då särskilt om någonting stort av betydelse sker i ditt liv.

En person som aldrig har någonting gott att säga om andra säger med stor sannolikhet aldrig något gott om dig till andra. Detta har jag lärt mig den hårda vägen. Lojalitet bygger på tillit och kärlek och den som inte har dessa känslor för dig är inte din vän. Skvaller, förtal och osanningar är lätt att sprida bakom ryggen på människor.

Att ständigt ge förklaringar som ändå personen inte förstår skapar bara stress och frustration. När din vän inte förstår dig eller din situation beror det på att den saknar den erfarenheten eller inte har den empatiska förmågan som krävs för att hänga med i det som du går igenom. Höra kan alla göra men lyssna på det som sägs är någonting helt annat. Alla behöver någon människa som kan lyssna, ge lite uppmuntran och eventuellt goda råd. Det är då du blir gladare, mer positiv och inspirerad att fortsätta kämpa framåt. Om du har en nära vän som ständigt pikar dig, kritiserar eller nonchalerar dig blir effekten tvärtom. Du blir trött, likgiltig och kanske inte ens är medveten om vad det är som tar din energi och glädje ifrån dig.

Ständigt dåligt återkommande ursäkter med samma tema blir väldigt tjatigt i längden. Energitjuvar tar aldrig ansvar för sina dåliga handlingar och beteenden. Energitjuvar är extremt manipulativa, de har ju trots allt varit det hela sitt liv. De kan säga de rätta sakerna för att dra in dig i deras liv. Det kan gå ett par månader där det kan tyckas att de har förändrats men efter en viss tid börjar de visa sina rätta färger. När du ser och känner dessa varningssignaler, stäng dörren och blicka aldrig mer tillbaka. Förlåta kan vi alla göra men inget säger att vi måste ha dessa människor nära inpå oss.

Om din vän ständigt glömmer bort dig vid varje nyförälskelse men kommer krypande tillbaka när förhållandet krisar är det inte en riktig vän. Särskilt om den vännen aldrig berättar något trevligt om dig för sin nya partner. En del kvinnor och män är otroligt osäkra på sig själva och berättar därför ingenting positivt om sina vänner vilket i och för sig brukar lysa igenom när ni väl möter varandra. Jag har haft en väninna där alla hennes nya killar har tyckt illa om mig av någon konstig anledning. Detta har jag inte upplevt med någon av mina andra vänners respektive.

Det sista exemplet jag vill ta upp är facebook, eftersom jag själv använder den tjänsten. Jag har nyligen avslutat en grupp där ca 70% helt ignorerade alla budskap jag skrev. Som administratör över gruppen såg jag en statisktik på vilka som sett det jag lägger ut, nu pratar jag inte om det som kommer upp i nyhetsflödet, utan när man går in i gruppen. När exakt samma personer ser det gång på gång och varken gillar, delar eller kommenterar något av informationen är de där bara för att ta energi. Dessa personer är med i diverse grupper bara för att gynna sig själva. Jag ser detta fenomen i många grupper och varje gång någon gratis tjänst ska lottas ut eller gratis healing ska ges då är nästan alla direkt aktiva. Energitjuvar respekterar inte någon annans tid och engagemang. De tycker att medmänskligheten enbart gäller alla andra och inte dem själva. Verkligheten skulle se helt annorlunda ut om de hade tvingats betala för all den gratis energi de smaskar i sig och inte ger någonting tillbaka. Under årens lopp har jag rensat undan många människor från mitt privata konto som vill vara vän med mig endast för att ställa tusen frågor och att jag ska ”känna” in det ena efter det andra. Vissa har till och med kontaktat mig mitt i natten på grund av kärleksproblem eller någon annan banal händelse. De respekterar inte mina telefontider för tidsbokningar. De respekterar inte mitt privatliv och förutsätter av någon oskriven anledning att jag ska vara tillgänglig 24 timmar om dygnet för att ge gratis rådgivning. Resten av tiden är de som bortblåsta och ger sig inte till känna överhuvudtaget genom att ge någonting tillbaka av det som de får. Är innerligt trött på att samma sorts människor har mage att beklaga sig över ett hårt, kallt och kärlekslöst samhälle och ser inte att de själva är en del av problemen. Vadå självrannsakan eller att ta ansvar för sin energi, intentioner, känslor och tankar? Men konstigt nog är de alla högsensitiva, empatiska och mediala, enligt sig själva då.

♥ ♥ ♥

Vänligen dela tack

© Diana Sjöbeck

8 svar till “Lite om energitjuvar (egoistiska narcissister)”

  1. Hej Diana!
    Snubblade in här (eller blev vägledd) då jag själv tillsammans med min sambo står nästan helt utanför samhället och umgänge över huvud taget. Många i mitt liv har trampat på mig så till den grad att jag blivit sjukpensionär. Tror du att dom slutar då? Oh nej då… Då kryper dom bara närmare inpå och visar sig som syskon och släkt. Vissa låter tillochmed andra prata ner mig för att ”rädda” sitt eget skinn och sedan tala om det för mig. Då har jag ju inte den minsta möjlighet att ta mig själv i försvar och därmed dumpas både skitprat och ångest på mig från olika håll. Skulle jag därefter yppa mina ord så blir det bara värre. Som om jag inte hade nog problem med min egna ångest… Är ju trots allt sjukpensionär av en anledning… Vet inte hur jag ska ta mig ur den här situationen då världen runt mig och min sambo redan är nästintill obefintlig… Jag ska läsa vidare på denna sida då jag tror att jag hamnade här av en anledning. Tackar ödmjukast för denna läsning och möjlighet till ventilation. Önskar dig allt gott. Jenny

    Gilla

  2. Åh vad man känner igen. Men vill ju gärna tro gott om alla. Det är en konst att lära sig lyssna på sina reaktioner och känsla och kunna lita på dem.

    Gilla

    1. Erfarenheterna från livet har lärt oss tillräckligt mycket om svek och oärlighet. När varningsklockorna börjar ringa är det dags att lita på sina känslor.
      Kram och var rädd om dig 💜🐲💜

      Gilla

  3. Känner igen allt. Alla bortförklaringar och vända ryggar. Att det inte finns pengar, tid, ork osv till att umgås. Som tur är så är de sk vännerna borta nu, sk vänner jag hade i över 30 år stack fort som attan då jag hade behövt en vän. Då fanns ingen! De har jag lyssnat på och ägnat tid åt i tid och otid. Surt! Måtte jag kunna förlåta dem!
    När det gäller Facebook…jag blir så trött på simpla kommentarer som får hur många gillanden som helst, alla kommentarer om ”snyggo”, kramar och hjärtan hit och dit. Men är det nåt viktigt då finns det ingen. Jag la ner Facebook en gång och skrev att jag finns på telefon ifall nån vill prata. Ingen ringde!
    Jag är en människa som gillar att njuta i livet, ge av mig själv och se till andras bästa. Men nu är jag skadad av all likgiltighet och bristande medmänsklighet. Är hellre själv nu. Är trött på allt tjat om dem själva, är trött på frågan ”och hur är det med dig då?”, och på att de ändå pratar om sitt om jag tänkt berätta hur det är. Jag har lagt mig på deras nivå och pratat om sånt de orkar höra. Jag har tappat förtroendet för mänskligheten, tyvärr!

    Gilla

    1. Hej Someone
      Uppskattar att du tagit dig tid att skiva några rader om din resa och erfarenheter. Ytlighet är vad som gäller på facebook men bakom alla fasader av lycka finns ett lidande på olika plan. Inte alla väljer att skriva om det på ett offentligt forum och på många sätt i och med många av teknikens under blir människor alltmer ensamma. För en del har facebook blivit kontakten utåt som tyvärr för det mesta är fyllt av allehanda illusioner, skryt och gnäll.
      Ensamheten har jag skrivit en hel del om och upplever det själv på nära håll, något jag själv valt av samma anledning som du skriver om. Men jag är också något av ensamvarg, har alltid varit det då ytligheter och andras egoism tråkar ut mig ganska snabbt.
      Du ska tro på dig själv och inte låta andras egoism förmörka ditt inre ljus och vad ditt hjärta brinner för. Om du gör det är det samma sak som att säga att de vunnit över dig. Sträck på dig, gå med huvudet högt och berätta vad du behöver i de relationer du har. Antingen lyssnar de och möter dig halvvägs eller så stänger du varsamt dörren bakom dem. Förlåta gör du när du känner att du vill göra det utifrån hjärtat, allting annat är meningslöst.
      Kram och var rädd om dig 💙🐲💙

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.