Chi skådar läran – Konsten att skapa balans och harmoni i hemmet

Chi
Chi är enligt kineserna ”någonting som finns överallt och inom allting”. Chi syftar också på materia och att varje föremål har sin egen Chi. Eftersom Chi har olika former är det välgörande Chi som vi vill utnyttja och avleda skadlig eller ohälsosam Chi.

Yin och Yang
Den kinesiska filosofin säger att det finns en polaritet i alla saker och att allting måste följa sin natur, Tao. Dessa två kosmiska krafter formar och balanserar allt liv. Båda krafterna ÄR positiva när de är i balans. De kompletterar varandra och är inte varandras motsatser. De samarbetar för att bilda en helhet eller en balans och harmoni. Solen och Månen representerar två olika typer av ljus, ett bländande starkt ljus och ett behagligare mjukare ljus. Dag och natt, ljus och skugga, ingen av dem är negativ eller mörk i den bemärkelsen.

Enkla och generella tips för bostäder
Tänk på att dessa förslag endast är generella tips som man kan börja med eller tänka på.

Pelare och hörnor
Utskjutande hörnor och pelare är tabun men eftersom det är vanligt att sådana finns kan man med olika hjälpmedel fixa till sådana problem. Man kan använda växter till att kamouflera en utskjutande hörna eller pelare. Belysning och växter är en bra kombination. Runda pelare är bättre än fyrkantiga.

Trappor
En mjuk, slingrande trappa är bättre än rak och lång trappa som är för smal eller brant. Spiraltrappor brukar inte rekommenderas eftersom deras utseende påminner om korkskruv som borrar sig in i huset och skapar dålig Chi.

Dörrar och korridorer
Det är viktigt att se till att ingenting spetsigt eller kantigt pekar mot huvudingången. Om ingången till din lägenhet ligger i slutet av en lång korridor, då kommer den Chi energi som flyter i din riktning att vara mycket våldsam. Effekten kan mjukas upp om en växt placeras vid ingången. Växten saktar bland annat ner Chi flödet. Undvik att ha saker bakom dörren så att den inte kan öppnas. Detta hindrar Chi flödet samt att det skapar irritation varje gång någon försöker öppna dörren.

Rummens utseende
Det är mycket lättare att skapa balans och harmoni när rummen är regelbundna i form och dimension. Om möjligt, så är fyrkantiga eller rektangulära rum och hus de bästa. Optimala rum är cirkulära men få hus är runda.

Stagnerad eller blockerad Chi
Stagnerad eller blockerad Chi orsakas av bl.a. övermöblering, skräp, dålig cirkulation och ventilation. Jag brukar råda mina kunder att göra sig av med allting som de inte behöver eller använder. Nästa steg är att göra sig av med prylar som väcker negativa tankar och känslor oavsett vem man fått det av. Ett hem skall återspegla vem vi är och inte vad andra tycker vi är eller skall ha. Det ligger i de flestas natur att spara på saker i skåp, garderober, vindsutrymmen eller i källaren. Det lustiga är att även om vi inte ser prylarna så finns de i vårt undermedvetna och var gång vi går förbi den platsen så känner vi olust, tyngd och får kanske huvudvärk. Stagnerad eller blockerad Chi kan påverka många aspekter i vårt liv. Alla som gjort dessa förändringar blir gladare och mer positiva.

Sovrum
Om du sover mot en toalett eller badrum så ligger du i direkt väg av dålig Chi. Toaletten har stark Yin energi. Om du har huvudet mot dörren så utsätts du för stark Chi och sover sämre. Om du har fötterna mot dörren är det symboliskt negativt eftersom man i många länder bär ut de döda med fötterna först.

Undvik att sova under takbjälkar eller utskjutande hörna. Sängen skall alltid placeras mot en vägg för att skapa stabilitet och trygghet när vi sover. Här är några exempel:

Undvik elektriska apparater i sovrum som ex. TV och Dator.

En god regel när det gäller sängens placering är att du skall kunna se dörren och fönstret från sängen.

Sovrumsmöbler bör ha rundade kanter för att undvika dålig Chi.

Angränsande badrum producerar en tung, dämpad atmosfär in i sovrummet och dränerar rummet på hälsosam Chi. Håll dörren stängd.

Barnens rum
Barnens rum är alltid svårt att inreda eftersom det skall uppfylla två funktioner; en plats att sova och leka på. Här är några exempel som man kan tänka på:

Förvara leksaker i lådor som lätt kan stoppas undan över natten för att lugna Chi.

Våningssängar sparar utrymme men är inte bra för barnet som ligger underst. Det bildas nedtryckande energi som är skadligt i längden. Sängarna skall vara mysiga och inbjudande. Använd naturligt fiber så mycket som möjligt.

Möblerna skall även här vara rundade i kanterna.

För att undvika elektromagnetisk strålning som är skadlig skall helst ingen TV eller dator finnas på rummet.

Uppmuntra alltid barnen att plocka upp efter sig så att rummet blir luftigare. Gör av dig med saker som barnet växt ifrån. För mycket leksaker och andra ägodelar skapar frustration samt att rummet får ett dåligt Chi flöde.

Badrum och toaletter
Toaletter är alltid svåra eftersom det skapas mycket Yin Chi. Toaletter bör inte finnas mittemot: ytterdörren, trappor, sovrum, arbetsrum, kök, matrum, centrum av huset eller vardagsrum.

Yin Chi som skapas påverkar Chi flödet i resten av huset om det finns på ofördelaktigt ställe. Toalettdörren bör alltid vara stängd. Toalettsitsen skall alltid fällas ner.

Badrum: Vatten är huvudelementet i badrum. Rum med mycket vatten tenderar att ha en dämpad våt yta och ha en mer fuktig atmosfär än andra rum. Detta kan leda till ett tyngre flöde av Chi som har lätt för att stagnera. Situationen är särskilt ofördelaktig när det inte finns något solljus och frisk luft. Badrum är ofta undanstoppade i små utrymmen. Stora badrum är mycket bättre eftersom det blir lättare att undvika skadlig Chi.

Toaletten är ofta inbyggd i badrummet vilken leder till så många problem som associeras till detta rum eftersom avloppsröret till toaletten är särskilt skadlig. De huvudsakliga grunderna för ett bra badrum är att hålla det ljust, torrt och fräscht för att motverka stagnation av Chi.

Här är några exempel:

Naturligt ljus är bäst. Ett soligt rum skapar en torr atmosfär samt att solljuset laddar upp Chi flödet. Om solljus inte finns skall rummet vara väl belyst.

God ventilation tar bort fuktighet för att undvika stagnation. Vädra ordentligt varje dag. Det är bättre än elektrisk fläkt.

Vissa växter trivs i fuktiga miljöer och är bra på att absorbera fukt.

För många föremål i badrum skapar ännu mer dämpad och stagnerad atmosfär. Ytorna skall vara lätta att hålla rena och torra. Hårda glänsande ytor som krom, glaserade keramikplattor, polerad marmor och glas är mer Yang och stimulerar flödet av Chi energi.

Kök
Köket är ett av de viktigaste rummen i hemmet. Köket skall vara väl vädrat, väl belyst, rymligt och regelbundet i form. Kök är också en av de platser där det är lättast att skapa dålig Chi, speciellt om du har ett modernt kök. Utskjutande hörnskåp och synliga hyllor skapar dålig Chi. Lösningen är att sätta upp luckor så att hyllorna inte syns. Ett annat alternativ är att använda hyllor eller skåp med rundade hörnor.

Här är några exempel på vad som bör undvikas och vad som är bra:

Undvik att ha synliga hyllor bakom dig när du arbetar vid spisen.

Runda eller ovala bord är bäst. Köksskåpen bör vara rundade i kanterna. Öppna hyllor skapar dålig Chi och är därför inte bra för den som arbetar i köket.

Undvik att ha för många apparater, kokkärl och liknande framme vilka orsakar stagnation och skapar dålig Chi, när du INTE lagar mat. Välarrangerade förvaringsskåp är bättre.

Vädra ofta för att återvitalisera Chi flödet.

Matrum

Man föredrar runda bord framför fyrkantiga eller rektangulära. Matrummet bör också vara väl belyst hela tiden för att tillförsäkra flödet av god energi.

Här är några exempel:

För att undvika dålig matsmältning och dålig hälsa bör man undvika vassa kanter som pekar mot magen.

Var flexibel när det gäller belysning. Dämpad belysning är romantisk men inte alltid bra för andra tillfällen. Stearinljus tillför eld Chi vilket hjälper till att skapa en varm vibrerande atmosfär vid matbordet.

Spegel på väggen eller på sidobord som reflekterar bordet förstärker den hälsosamma Chi energin som produceras av maten. Tänk alltid på vad spegeln speglar av!

Vardagsrum
Chi stagnerar i övermöblerade klaustrofobiska rum. Om ditt vardagsrum är för litet kan du försöka att öppna upp två andra närliggande rum. Det är lättare att få Chi att sakta röra sig genom ett stort rum än genom flera och mindre rum. Använd speglar när det behövs för att skapa illusion av utrymme. Långa smala rum samt L-formade rum kan bli förbättrade på det sättet. Solljuset laddar upp Chi energin och hjälper till att stimulera flödet av energin genom rummet.

Speglar
Moderna speglar finns i alla möjliga varianter och former vilka många gånger skapar mer problem än nytta. Speglar kan användas för att skapa en illusion av ett större utrymme men själva spegeln kan aldrig kompensera något som inte finns. En enkel regel när man skall sätta upp en spegel är att tänka på vad den återspeglar. En spegel bör inte återspegla en trappa, spis, toalett eller någon dörr som öppnas utåt.

Möbler och dylikt
Alla möbler är bra så länge de är i proportion till rummets storlek. Stora och höga möbler i små rum kommer att blockera Chi flödet och skapa en tung och trög känsla. Stora rum med få möbler är en smaksak som åtminstone minimalisterna tycker om. Det ska vara lätt att städa och vädra. Möbler, precis som allting annat, ska ge dig en positiv känsla eller minne. Varje litet enskilt element i ditt hem bör vara något du själv har valt. Din kärlek kopplat till föremålen bär på god energi. Har du fått något föremål av någon gäller samma sak. Arvegods kan vara trevligt men måste fortfarande vara kopplat till en positiv känsla eller tanke.

Elektronik
Tv, dator, surfplattor etc. har ingen plats i sovrummet. All form av elektronik kan störa din sömn. Strålningen från elektriska apparater och kablar kan också påverka din sömn. Alla dessa saker är förknippade med tankeformer även om de har stängts av. Dessa tankeformer hänger kvar i luften, hur någonting du läst eller sett, påverkar dig och dessa tankar och känslor hänger kvar i luften. Allting är som bekant energi och det du sänder ut är också energi. Apparater som är sönder bör bytas ut så snabbt som möjligt då de skapar stagnerad energi eller antyder brist på omsorg. Din kropp behöver uppmärksamhet, vård och omtanke och samma regel gäller ditt hem och allt som finns i det hänseendet. Allting behöver underhåll och reparation vid behov och detta är också en form av kärlek.

Städning och Rensning
Innan jag börjar rensa vårt hem med salvia brukar jag först börja med att städa och vädra hemmet. Jag gör samma procedur när jag ska t.ex. ska bygga upp ett beskydd. Detta gör jag av olika anledningar eftersom renhet för mig inte enbart innebär ett välstädat hem utan att det energimässigt ska vara rent också. När vi är sjuka, mår dåligt, kanske haft konflikter med vänner och partners är vad vi kommer att frigöra i form av energi. Denna energi försvinner inte av sig självt, den fastnar i hemmet. Denna energiurladdning kommer du att känna av om du ex. efter ett bråk går ut en stund och kommer tillbaka. Den energin är kvar i form av en olustig känsla, en tyngd eller tröghet. Vårt hem ska ge oss en trygghetskänsla, stöd och fylla oss med positiv energi. Om livet utanför hemmets väggar är stressigt och påfrestande på olika sätt är det extra viktigt att vi verkligen har en plats där vi kan vila, koppla av och må bra.

Skicka fotografier på rummen du vill inreda och jag kommer att ge dig förslag på hur du ska möblera för att skapa en god energi i ditt hem och ett bättre flöde. Jag kommer också att ge dig förslag på färger och symboler för att hjälpa dig skapa bättre förutsättningar till att nå fram till dina mål. Bor du i Malmö kan jag göra ett hembesök och ge dig råd på plats.

Vänligen dela tack

© Diana Sjöbeck