Undvik fallgroparna i din andliga utveckling (Del 1)

Andlig utveckling är för mig lika viktigt som att andas, äta och sova. Att leva som jag själv lär är extremt viktigt, i alla fall för mig. Många tror att vi måste vara perfekta eller fullärda för att kalla oss andligt utvecklade. Många tror att de måste följa någon guru eller mästare för att klara av sin ”examen” i andlig utveckling. Fallgroparna är många, illusionerna är otaliga och det är dessa jag vill lägga fokus på.

För mig handlar andlig utveckling om en process för att komma i kontakt med min sanna natur, syfte och potential. Efterhand som jag utvecklas kommer jag att uppleva en expansion i medvetenhet och insikt. Det är detta som jag kallar högre medvetande. Målet med andlig utveckling är att jag ska förenas med min själ eller högre jag. Genom denna förening uppnår jag ”upplysning”. Denna resa blir endast möjlig när jag kan se de fällor och illusioner som egot vilselett mig med. Dessa fällor kan jag endast se om jag är fullkomligt ärlig mot mig själv och vågar utforska alla delar av mig, särskilt de delar som inte alltid är ljusa och kärleksfulla.

Vi kan alla gå vilse i livet och det är ingenting att skämmas över. Alla kan bli vilseledda av egot och det kan vara särskilt svårt när vi ”förandligar” vissa uppfattningar och idéer. Om du genuint vill expandera i ditt medvetande och förkroppsliga din själ måste du vara fullkomligt öppen och ärlig mot dig själv. Dessa två egenskaper kan hjälpa dig att se igenom fallgroparna och illusionerna för att lösgöra dig själv från detta vibrationsfängelse. (Rekommenderad artikel: Bryt dig ur Vibrationsfängelset)

De flesta människor vill springa ifrån de mörka delarna inom sig. Jag vet av erfarenhet att det är just dessa bitar som min själ och andliga medhjälpare under många år försökte visa mig. Dessa viktiga insikter har gett mig möjlighet att läka mina sår och se mig själv för den jag är. Andlig utveckling är inte alltid en dans på rosor. Resan kan vara smärtsam, väcka otaliga rädslor men samtidigt ge dig viktiga insikter till självförverkligande.         

När du påbörjat din andliga resa är det viktigt att bli påmind om alla de fällor som är lätta att snubbla på. Eftersom vi alla använder sinnet till att bearbeta livsprocesser är det inte konstigt att vi använder vår mentala kraft till vår andliga utveckling. Andlighet kan inte någonsin innefattas av tankens begränsningar då det är levande i sig, en ständigt flödande essens. Ca. 60 000 – 80 000 tankar passerar genom vårt sinne varje dag och att bli medveten om dem alla är ganska svårt, eller hur… Den dagen du kan se hur dina tankar hindrar dig från att vara lycklig kan du lättare fokusera på stegen till din personliga andliga utveckling. Vad gör du för att stilla ditt sinne? Vilka verktyg använder du för att komma i kontakt med din själ? Lyssnar du aktivt på ditt inre? Vågar du lita till din inre röst som ger dig vägledning?

Vad är *andlig förbikoppling
*Begreppet infördes i början av 1980-talet av John Welwood, en buddhistlärare och psykoterapeut. ”En andlig förbikoppling eller spirituell förbikoppling är en tendens att använda spirituella idéer och praxis för att undvika att lösa emotionella problem, psykologiska sår och oavslutade utvecklingsuppgifter.” Vanliga typer av andlig förbikoppling enligt John Welwood inkluderar:

Bedövning av ens känslor genom ”spiritualiserat” förtryck och undvikande

Ilska och fobi

Svaga personliga gränser

Blind eller alltför tolerant medkänsla

Ohälsosam besatthet och anknytning till det positiva, t.ex. positivt tänkande och anta en passiv-aggressiv trevlig mask

Försvagande bedömning om ens negativitet eller skugga-jag  

Kraftfullt försöker döda egot och fördöma det som dåligt eller ont

Överdriven frigöring

Förnekande av självansvar genom att placera det på en annan högre varelse som t.ex. ande, guide, ärkeängel

Bedrägerier av att ha kommit till en högre medvetande nivå eller vara i kontakt med högre varelser

Använda andliga metoder för att undkomma obehagliga känslor som t.ex. att använda meditation för att ta avstånd ifrån sina känslor snarare än att överföra dem

Fastna i teoretisk andlighet och dogmatisk övertygelse om ”sanning”

Slut på citat om andlig förbikoppling av John Welwood.

Det finns många andliga förbikopplingar som jag tänkte skriva om. Några har jag själv upplevt och några har jag sett i andra. Hoppas att dessa artiklar, som jag kommer att publicera i den mån jag kan, kan ge dig lite svar och öppna dina ögon om du nu skulle befinna dig i någon av dessa fallgropar.

Önskar dig en fortsatt lättsam resa i ditt andliga uppvaknande och din utveckling.

© Diana Sjöbeck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: