Några förslag på att stärka ditt immunsystem

3 Vitaminer som är bäst för att öka ditt immunförsvar är:

C-vitamin är en av de största immunförstärkarna av alla. I själva verket kan en brist på C-vitamin till och med göra dig mer benägen att bli sjuk. Livsmedel rika på vitamin C inkluderar apelsiner, grapefrukt, mandariner, jordgubbar, paprika, spenat, grönkål och broccoli. Dagligt intag av C-vitamin är avgörande för god hälsa eftersom din kropp inte producerar eller lagrar det. Den goda nyheten är att C-vitamin finns i så många livsmedel att de flesta inte behöver ta ett C-vitamintillskott om inte en läkare rekommenderar det.

Vitamin B6 är avgörande för att stödja biokemiska reaktioner i immunsystemet. Vitamin B6-rika livsmedel inkluderar kyckling och fisk som lax och tonfisk. Vitamin B6 finns också i gröna grönsaker och kikärter.

E-vitamin är en kraftfull antioxidant som hjälper kroppen att bekämpa infektioner. Livsmedel rika på vitamin E inkluderar nötter, frön och spenat.

Fläder är en buske som har använts medicinskt i århundraden. Extrakt av fläderbär har antivirala, anticancer och antiinflammatoriska egenskaper. Fläder innehåller också mycket *flavonoider. Människor tar fläderbärs sirap eller te som ett botemedel mot förkylningar, influensa och bihåleinfektioner. Växtmedicinen fungerar genom att minska svullnad i slemhinnor. Vissa studier tyder på att fläderbärsextrakt minskar influensans längd.
*Flavonoider är en grupp kemiska föreningar som bland annat är verksamma som antioxidanter. Flavoner är gula färgämnen och förekommer rikligt i våra växter samt i äggulan. Flavon ingår till stor del i riboflavin eller B2-vitamin. Äter man mycket färgrikt och gult får man i sig ordentligt med vitaminer.

Gurkmeja anses vara en hälsosam och nyttig krydda med många fördelar. Gurkmeja, eller rättare sagt *kurkumin, som finns i gurkmeja, har visat sig vara bra vid ledbesvär och kan även motverka inflammation. Den fungerar dessutom som en kraftig antioxidant så den är bra för immunförsvaret också. Gurkmeja har även visat sig ha andra medicinska kvaliteter. Traditionellt har gurkmeja använts av lokalbefolkning i odlingsområdena (Indien och Sydostasien) för antiseptiska och anti-inflammatoriska ändamål, och även för att kurera leveråkommor. American Cancer Society har officiellt förklarat att kurkumin, den aktiva substansen i gurkmeja, är en antioxidant och har även i preliminära studier visats kunna döda cancerceller i laboratorieprov. Kurkumin har även befunnits reducera tillväxten av flera olika former av cancerceller och tumörer i djurförsök.
*Kurkumin är den viktigaste curcuminoiden i gurkmeja, de andra två är desmetoxicurcumin (DMC) och bisdesmetoxicurcumin (BDMC). Curcuminoiderna är polyfenoler och är källan till gurkmejans gula färg. Kurkumin kan existera i minst två tautomeriska former, keto och enol.

Svamp innehåller mycket selen- och B-vitaminer som riboflavin och *niacin. Dessa mineraler och vitaminer är nödvändiga för att immunsystemet ska fungera optimalt. Svampar innehåller också mycket polysackarider, sockerliknande molekyler som ökar immunfunktionen.
*Niacin eller nikotinsyra, också känt som vitamin B3 eller vitamin PP, är en vattenlöslig organisk kemisk substans med det systematiska namnet pyridin-3-karboxylsyra och summaformeln C6H5NO2. Niacin är ett vitamin som spelar en viktig roll i cellers metabolism och som är viktigt för matsmältningsapparaten, huden och nerverna att fungera.

Acaibär är en svartlila frukt som härrör från acai palmträdet i Brasilien, Trinidad och vissa delar av Sydamerika. Frukten är hög i *antocyaniner. Dessa flavonoid molekyler är mycket potenta antioxidanter. De bekämpar oxidativ stress i kroppen genom att slå samman fria radikaler. Antioxidanter krediteras att öka immuniteten och sänka inflammation i kroppen.
* Ordet antocyaniner kommer av ”anto” som betyder växt och ”cyan” som betyder blå, och är det som ger bland annat blåbär, svarta vinbär, aroniabär, björnbär och jordgubbar sina vackra färger. Antocyaninerna är färgämnen (röda, blå eller violetta) hos många blomväxter och förekommer lösta i vätskan (”cellsaften”) i vakuolerna. De ger växtens blommor, blad och frukt färg, till exempel hos blåklint och rosor, och de är också orsak till den röda färgen hos höstlövens blad när det gröna klorofyllet brutits ner (de gula färgerna orsakas främst av karotenoider). Antocyanin finns också i, bland annat, blåbär, blodapelsin, vinbär och vindruvorna som ger rödvin dess fina färg.

Ostron är ett näringskraftverk från havet. En portion ger det dagliga värdet av selen, 45% av det dagliga värdet på järn och 20% av det dagliga värdet på C-vitamin, allt för bara 140 kalorier. En portion av ostron innehåller 16 gram högkvalitativt protein. Fisk och skaldjur tillhandahåller också zink och vitamin A. Dessa vitaminer och mineraler i ostron är avgörande för korrekt immunfunktion.

Vattenmelon är en immunförstärkande frukt. En portion av vattenmelon har 270 mg kalium, 30% av det dagliga värdet på vitamin A och 25% av värdet på vitamin C. En portion av vattenmelon med har bara 80 kalorier. Vattenmelon ger också vitamin B6 och *glutation. Kroppen behöver dessa vitaminer, näringsämnen och föreningar som glutation för en korrekt immunfunktion.
*Glutation (GSH) är en tripeptid innehållande aminosyrorna glycin, cystein och glutaminsyra. Den innehåller en ovanlig peptidbindning mellan amingruppen för cystein och karboxylgruppen för glutamatsidokedjan. Glutation är en antioxidant, som skyddar celler från toxiner som fria radikaler. Glutation fungerar som ett ”offer-substrat” för reaktiva radikaler: när två glutationmolekyler utsätts för en radikal bildar de glutationdisulfid i en redoxreaktion med hjälp av enzymet glutationperoxidas. Denna molekyl kan sedan återbildas till två elektroner genom att reduceras av NADPH med hjälp av enzymet glutationreduktas.

Spenat får högt betyg som supermat tack vare den höga halten folsyra, A-vitamin, C-vitamin, fiber, magnesium och järn. Näringsämnena i spenat ökar immunfunktionen och ger kroppen nödvändiga näringsämnen för celldelning och DNA-reparation. Skörda maximala fördelar med spenat genom att äta den rå eller lätt kokta för att bevara näringsämnen.

Antioxidanter i te som kallas polyfenoler och flavonoider krediteras för att öka immunfunktionen. Dessa föreningar kan också minska risken för hjärtsjukdomar. Att dricka grönt te påverkar positivt blodlipider, ökar det goda HDL-kolesterolet och minskar LDL-dåligt kolesterol, triglycerider och totalt kolesterol.

Sötpotatis är rik på A och C-vitamin och fibrer. Dessa vitaminer är avgörande för immunfunktion och bra för din hud. Sötpotatis är en kolesterol fri och fettfri mat.

Broccoli är ett näringspaket som ger stöd åt immunsystemet. En kopp broccoli ger lika mycket C-vitamin som en apelsin. Grönsaken är också hög i betakaroten, kalium, magnesium, zink och järn. Broccoli levererar en mängd B-vitaminer (B1, B2, B3 och B6). Tillsammans hjälper dessa vitaminer och mineraler immunsystemet att hållas i toppform. En annan hälsosam förening som erbjuds av broccoli: glutation, den största antioxidanten i kroppen.

Vitlök har antibakteriella, antivirala och svampdämpande egenskaper. Vitlöken är rik på antioxidanter som undertrycker fria radikaler som spelar en roll vid Alzheimers sjukdom, hjärtsjukdomar, cancer och andra tillstånd. De antivirala egenskaperna kan vara till hjälp för att minska svårighetsgraden av förkylningar, influensa eller COVID-19-infektioner. I en studie fick människor som tog vitlökstillskott under den kalla säsongen färre förkylningar än de som tog placebo piller. Om du får en förkylning, kan vitlök förkorta det. Om du tar vitlökstillskott, tänk på att den du väljer innehåller de aktiva ingredienserna som ingår i äkta vitlök.

Gynnsamma föreningar i granatäpple extrakt har funnits i laboratoriestudier för att hämma tillväxten av skadliga bakterietyper inklusive E coli O157: H7, Salmonella, Yersinia, Dysenteri, Listeria, Clostridium, Staphylococcus aureus och andra organismer. Det finns också bevis på att granatäppleföreningar hämmar tillväxten av bakterier i munnen som bidrar till tandrotssjukdom, plackuppbyggnad och tandköttsinflammation. Granatäpple extrakt har antivirala egenskaper mot influensa, herpes och andra virus. Förutom att bekämpa dåliga virus och bakterier finns det bevis på att granatäpple extrakt främjar tillväxten av gynnsam tarmflora som ökar immunsystemet inklusive Bifidobacterium och Lactobacillus.

Antioxidantföreningar i ingefära rötter har kraftiga antiinflammatoriska och immunförstärkande egenskaper. Normala metaboliska processer i kroppen, infektioner och toxiner bidrar alla till produktion av fria radikaler vilket resulterar i oxidativ stress. Antioxidanter i livsmedel som ingefära undertrycker fria radikaler och hjälper till att skydda mot artrit, cancer, neurodegenerativa störningar och andra tillstånd. Ingefära har bevisade antibakteriella och antivirala egenskaper.

Veteskim är den innersta delen av vetekärnan. Det är den mest näringsrika delen av spannmålen. Den är rik på B-vitaminer, zink och vitamin E. Ersätt lite veteskim istället för vetemjöl i recept för att få lite extra vitaminer och mineraler.

Miso är en salt pasta tillverkad av jästa sojabönor. Den är rik på probiotika som är gynnsamma för gastrointestinal hälsa och ökar immunsystemet. En brist på gynnsamma bakterier eller en obalans av bakterier i magtarmkanalen är förknippade med en mängd olika medicinska tillstånd, inklusive irritabel tarmsyndrom (IBS), matallergier, gastroenterit, inflammatorisk tarmsjukdom (ulcerös kolit och Crohns sjukdom) och till och med vissa slag av cancer.

Ta väl hand om er och önskar er alla en underbar helg i ljus, glädje och kärlek.
Hälsningar Diana Sjöbeck & Draksjälarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: