Sagofigurer eller sanning

Santa cell phoneIbland undrar jag om det vore bättre att vi inte lindade in saker i bomull och ljög för barn. Varför måste man hota med en skäggig gubbe, att han inte kommer till jul om barnet inte är snällt? Varför inte bara säga till barnet att man får julklappar om man sköter sig under året och att det är föräldrarna som sätter gränserna? Kan det vara så att barn är mer rädda för jultomten än sina föräldrar? Föräldrar kommer med tomma hot och sedan skyller man på tomten som inte ens finns.

Likadant är det med andra sagofigurer som numera finns i vardagen. Borde inte föräldrar veta bättre och börja förklara i tidig ålder hur världen egentligen fungerar och att det finns saker som inte ens vi kan förklara? Barn borde lära sig att sagor är, just sagor. Vuxna idag tycks ha förlorat en del av sin nyfikenhet och går rakt in i sina föräldrars fotsteg, för att man inte har tid med något annat.

När jag växte upp lärde jag mig att ha en mössa på huvudet, medan dom vuxna inte behövde en mössa. Vuxna förr hade regler för barn som inte dom vuxna behövde följa och detta ifrågasattes inte. Vuxna kunde själva bestämma hur och vad dom behövde. Idag ser man vuxna människor cykla omkring med töntiga huvudbonader som är mer designade än säkra.

Föräldrar idag verkar nästan hata sina barn då man utsätter dom för risker fastän man vet att dom kan skada barnen långsiktigt. Man vet idag att all trådlös kommunikation är skadlig. Fast man vet detta envisas man att ge barn trådlösa saker och den absolut farligaste leksaker som människan uppfunnit, mobiltelefonen, ges till barn i tidig ålder. En trådlös sak som dom dessutom håller tätt intill den mest vitala delen på en växande människa, hjärnan. Tänker dagens föräldrar ens på hur farligt detta är? Den strålning som utges från mobilen och andra trådlösa handhållna saker kommer självklart i kontakt med just händerna. Alla som haft dessa saker i sina händer kommer efter en stund känna stickningar i händerna. Strålning som är i direktkontakt med kroppen har man aldrig undersökt långtidsverkningar av.

Måste vi fortsätta att vara labbråttor som slutat tänka själva? Nej, det behöver vi inte, självklart. Vad kan du göra för att detta ekorrhjul skall sluta spinna?

Vänligen dela tack

Artikeln är skriven av R©ger Sjöbeck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: