Kärleksfullt förhållande kommer inte på beställning

Kärleken är evigDet är underbart att bli förälskad och känna att vi har träffat en partner som vi kan dela vårt liv med. Den första tiden är som en dans på rosor, men allt efterhand som tiden går, upptäcker vi att det inte är samma person som när vi träffades. Problemet är att det är samma person, det är bara det att den rätta personen träder fram mer och mer. I början av ett förhållande vill de flesta av oss göra ett så gott intryck som möjligt. Det är ungefär som när vi ska köpa någonting väldigt dyrt, vi får endast höra de positiva sakerna. Allting annat får vi själva komma underfund med.

I en relation få vi möjlighet att lära känna en annan människa men också oss själva på ett djupare plan. Vi utvecklas bäst tillsammans med andra människor. Det är då vi själva kan möta och även lära av andras syn på livet, ideologier, filosofier och värderingar. Vi kan testa oss själva och se till vilken plats våra gränser tar slut eller kanske tar sin början.

Jag är övertygad om att vi inte är ämnade att leva ensamma eller att vi enbart skall älska en person. Vi är mycket större än så och det finns ingen anledning till att vi begränsar oss själva. Många hänger upp sig på att ”träffa” sin själsfrände, tvillingsjäl eller vad man nu vill kalla det. Men som jag ser det, träffar vi många själsfränder eller tvillingsjälar genom livet, som alla på sitt sätt bidrar till vår personliga utveckling. En del partners lär oss möta vårt inre mörker medan andra tar fram ljuset inom oss. Vad vi förstår eller gör med dessa erfarenheter, är upp till oss själva. Från det högre planet är alla möten gåvor. Men jag förstår att det inte alltid är lätt att se det som gåvor, särskilt när vi blir djupt sårade.

Livet tar inte slut om vi inte får just den partnern vi själva vill ha. Livet tar inte slut i väntan på att den ”rätta” ska komma eller om vi förlorat någon som vi älskar. Jag har sett människor dö av bitterhet på grund av förlorad kärlek och det har gjort mig väldigt ledsen att se. Jag har sett människor förstöra sina egna liv i väntan på den ”rätta partnern”. De flesta av oss har ett förflutet med ex. obesvarad kärlek, förlust, otrohet, blivit ratade, svikna osv. Men det är inte kärleksfullt eller ansvarsfullt att anklaga, eller att hålla den personen ansvarig, för alla våra framtida misslyckanden eller val i livet på grund av det vi har erfarit i det förflutna.

Respekt

Respekt i ett förhållande är oerhört viktigt och måste fungera väl åt båda håll. Familj, släkt och vänner har vi alla och många tror sig ibland ha rätten att behandla din partner lite hur som helst. Om din partners familj, släkt eller vänner brister i respekt mot dig är det viktigt att din partner säger ifrån och sätter klara och tydliga gränser. Varför? Därför att det är viktigare att det kommer från den person dessa människor känner bäst och för att undvika ännu fler konflikter som annars kan urarta. Som ”ny” i ett förhållande förväntar sig omgivningen att du ska ”smälta in och anpassa dig efter deras” jargong eller sätt att vara. Oskrivna regler som måste följas eftersom alla är av samma sort eller beter sig på ett särskilt sätt. Det kanske inte alltid stämmer överens med vem du är och därför uppstår dessa konflikter ofta. Du är inte som dem, du är outsidern eller den där konstiga typen som ingen förstår sig på. Därför är det viktigt att din partner sätter dessa gränser och inte tillåter respektlöst beteende eller att någon är nedlåtande. Vi är alla olika och det är inte alltid din syn på världen, hur du är, vad du tänker och känner delas av andra. Om din f.d. partner är en av dina vänner, och du inleder ett förhållande med någon annan, är det viktigt att du verkligen vet att ni bara är vänner. Jag kan garantera dig att din nya partner ser och känner om det finns någonting mer ”än bara vänskap”. Du kanske inte vill se de subtila budskapen som din f.d. partner sänder ut, men din nya partner gör det.

En del vill gärna bilda familj men vill samtidigt inte dela ansvaret för barnens uppfostran med den nya partnern. Det ansvaret är något som, enligt vissa, ligger på föräldrarna. Men jag anser, att om en familj ska fungera och som bor under samma tak, måste komma överens när det gäller gränssättningar, respekt och vad som faktiskt är tillåtet. Alltför många ”före detta” lägger sig i och styr och ställer när det är delad vårdnad. Att använda sina barn som ammunition för att skada, hota och idka utpressning mot varandra är högst patetiskt och är väldigt dåliga förebilder. Det är viktigt att du sätter klara och tydliga gränser mot din före detta partner. Jag pratar inte om att styvföräldern ska ta en roll som förälder men däremot agera som en positiv förebild som har mycket att lära barnen inför vuxenlivet. Om du har en partner som har barn och han/hon inte vill att du lägger dig i hur barnen ska uppfostras undrar jag vad meningen är med det förhållandet. Ingen ska utnyttjas bara för att det är bekvämt eller bara ”för att hålla i någon när åskan går”. En familj är en familj som helhet annars kan var och en bo på var sitt håll och sköta sig själv. Nu pratar jag om familj och inte särbo förhållanden, vilket är ett val från båda och är någonting helt annat.

Här är några förslag när du ska inleda ett nytt förhållande:

Var ärlig när det gäller dig själv
Kommunicera utifrån ditt hjärta
Berätta vad du vill ha ut av livet
Berätta vad du inte vill ha i ett förhållande
Tala om vilka fel och brister du har, en ryggsäck har vi alla
Var ärlig när det gäller dina laster, om du har några
Tala om att du inte är intresserad av ett samboförhållande, gifta dig, skaffa barn
Tala om att du endast vill ha en sperma donator
Tala om vilka fritidsintressen du har och hur mycket tid du spenderar på dem
Tilliten måste fungera åt båda håll
Krav, begränsningar, svartsjuka är ingen stabil grund att inleda ett förhållande på
Om du tycker att nackdelarna är fler än de positiva egenskaperna, varför försöka?
Tala om ifall du är i behov av att ha perioder enbart med dig själv

Ett stabilt och lyckligt förhållande kan bättre lyckas när:

Bägge kommunicerar klart och tydligt, ingen ska vara tankeläsare
Bägge är överens om vilka riktlinjer som gäller om ni har barn
Kompromisser måste bägge två vara med på att göra
Ge varandra utrymme att förverkliga personliga mål och drömmar
Uppmuntra och stödja varandra
Lösa problem som uppstår tillsammans
Respekt och lojalitet gentemot varandra
Underlätta livet för varandra, de små sakerna är guld värda
Gränssättningar, tydlighet och ärlighet (gäller omgivningen)
Ta avstånd från människor som har en negativ påverkan eller syn på förhållandet eller din partner
Lyssna gärna till råd men följ alltid hjärtat
Anpassning och flexibilitet när det behövs
Mötas halvvägs på lika villkor

Vilka är de främsta orsakerna till att förhållanden tar slut

Oärlighet
Otrohet, vilka är orsakerna till detta? Otrohet uppstår inte utan anledning.
Du känner dig lurad. Varför?
Blir ständigt jämförd med tidigare partners
Brist på rak kommunikation, förväntar sig att partnern skall vara tankeläsare
Bildar familj utan att ha riktigt pratat om det och vad det innebär
Den ena partnern upplever sig vara inträngd i ett hörn och blivit påtvingad saker som den egentligen inte ville från början
Någon bär för mycket ansvar
Vi förväntar oss att någon annan skall göra oss lyckliga, trygga och älskade
Vi vill kompensera vår egen osäkerhet genom någon annan
Vi förväntar oss att någon skall göra oss hela
Ingen vaknar plötsligt en morgon och inte älskar en person längre. Det finns flera orsaker som aldrig har diskuterats eller så har de ignorerats.
Äganderätt, kontrollbehov, svartsjuka och avundsjuka
Brist på respekt från omgivningen som i sin tur skapar utfrysning, skvaller, oärlighet och lögner
Manipulation, stelhet, dogmatism, moralpredikan, perfektionism, egoism

Du kan inte förvänta dig ärlighet och sanning från andra om du själv inte lever efter dessa principer. När du ska inleda ett förhållande är det viktigt att du är klar och tydlig med vad du vill och vad du förväntar dig. Samma sak gäller din framtida partner. Att gå in i något som inte känns bra eller med intentionen att ”Du” ska förändra eller rädda den personen är oärligt och egoistiskt. Det är inte heller meningen att din partner ska fylla ett ”tomrum” inom dig, det ansvaret ligger på dig.

Om du är intresserad av någon som är gift/är i ett förhållande, ta ett gigantiskt kliv bakåt. Var inte den som är orsaken till att en relation raseras. Är det meningen att en relation ska avslutas ska det beslutet tas av dem som det berör. Alltför många går in i en relation med någon som är ”upptagen” och sen får vänta i månader eller i år på att den personen ska bli fri. Klandra i så fall inte den personen för att den leker med dina känslor, du har själv valt denna situation. På energimässigt plan skapar du Karma som du själv får skörda. Det är inte svårare än att du går till dig själv och hur du skulle känna dig om din partner vänstrade bakom din rygg. Har du en förmåga till att ha förståelse för dig själv och din egen situation kan du använda samma förmåga till att även förstå andra.

Håll gnistan levande i ett förhållande/äktenskap

Åren går och det är lätt att ta varandra för givet. I början av ett förhållande hjälper och stödjer man varandra. Vi visar respekt, omtanke, bekräftelse och kärlek. Dessa kärleksbetygelser ska inte ta slut efter 10, 15 eller 20 år. En blomma som inte får näring kommer sakta att vissna och dö. Samma princip är det med vår relation. Kärleken dör inte över en natt, kärleken dödas över en period och då är det inte konstigt att nya äventyr söks. Vad är den huvudsakliga orsaken till otrohet? Det är bristen på kärleksfull bekräftelse. Nu pratar jag inte om den osäkra människan som ständigt kräver bekräftelse i tid och otid. När du t.ex. känner dig ledsen vill du bli tröstad av din partner. När du har en idé vill du att din partner ska tro på dig och stödja dig i att förverkliga det målet. Om du har ett problem vill du att din partner ska hjälpa dig att lösa det. Om hela världen är emot din partner ska du stå sidan om den personen och lysa med din lojalitet och kärlek. Alltför många lägger sig i andras relationer, som inte har med saken att göra. Där kärleken lyser som starkast är det många krafter som vill förgöra.

I ett förhållande vill alla känna sig behövda och inte utnyttjade, älskade och inte ignorerade. Ingen mår bra av att ständigt bli tagen för givet, den som alltid ska fixa allting medan den andre inte gör någonting. Ett sunt förhållande handlar om ett samarbete, en förenad insats till det gemensamma kontot som båda gynnas av, inte bara en. Hårda ord, anklagelser, svartsjuka, avundsjuka och kontrollbehov skapar inte en mer kärleksfull partner, och det gäller både män och kvinnor. Tillitsproblem är det ingen annans ansvar att läka, det kommer inte att fungera. En människa med tillitsproblem måste på egen hand bygga upp detta förtroende, annars är risken stor att partnern får kämpa i åratal med att ”bevisa” motsatsen tills energin tar slut och likgiltigheten tar över. Det är ungefär som att en oskyldig person får sona för brott som någon annan vållat. Det är varken kärleksfullt eller rimligt. Alla är vi starka inom olika områden och då är det viktigt att vi får lov att bruka dessa styrkor som kan främja relationen. Älska varandra, håll lågan levande. Önskar er oändligt många år av kärlek och lycka

Vänligen dela tack

© Diana Sjöbeck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: