Lev ditt liv som bara du kan

Jag brukar säga att ”Det går inte att hjälpa någon som inte vill hjälpa sig själv”. Säger inte detta för att vara elak eller minska någons värde. Jag vet bara att människor som inte vill hjälpa sig själva alltid kommer med tusen ursäkter och aldrig vill ta personligt ansvar för sitt eget liv eller beteende. De flesta ger sig inte tiden till att känna eller tänka efter hur de mår eller hur de lever sina liv. Det är alltid enklare att peka sitt finger och ha åsikter om andra i stället för att titta på sig själv. De ser många gånger inte sina egna brister eller att de kanske är orsaken till de otaliga problemen i sina egna liv. De är många gånger sina egna största fiender. De har ingen tillit till sig själva, de komplicerar på egen hand sina egna liv genom sina begränsade attityder, negativa tankar, beteenden och mönster. De bestraffar och älskar inte sig själva som de borde göra. De letar efter syndabockar när någonting går fel och är missunnsamma när det går bra för andra.

Jag är väl medveten om att vi alla har det svårt på olika plan såsom ekonomiskt, arbetsmässigt, relationsmässigt etc. En del problem tar tid att lösa men i stället för att ständigt gnälla om situationerna finns det otaliga redskap vi kan använda, för att bryta den negativa spiralen vi befinner oss i. Vi är alla medvetna om att alla förändringar börjar inifrån, när det gäller vår personliga energi, och vad vi skickar ut till omvärlden. Här är några förslag på vad du kan sluta att göra mot dig själv och börja leva ditt liv med nya möjligheter och attityder.

Släpp taget om det förflutna och börja leva i nuet

Sluta leva i det förflutna. Det som har varit, har varit och du kan inte göra det ogjort. Sluta bestraffa dig för dina tidigare val i livet. Du visste inte bättre och det kan ingen klandra dig för. Tanken med dina motgångar är att du ska dra lärdom av dem. Motgångarna omvandlas till nyttiga erfarenheter som du kan använda för att inte återupprepa dem gång på gång. Om du missar denna enkla sanning är du dömd att göra om samma felsteg, oändligt många gånger, tills du förstått innebörden med motgången. Alla har vi gjort eller sagt något som vi ångrat och det får vi leva med, oavsett om vi vill det eller inte. Acceptera dina val och konsekvenserna från ditt förflutna. De har till stor del format dig till den du är i dag och om du är missnöjd med resultatet kan du alltid arbeta på att forma om dig till någonting nytt. Förlåt dig själv och andra för tidigare händelser och gör ditt bästa för att leva i nuet.

Stick inte ner huvudet i sanden mer

Problem som du själv skapat kommer inte att försvinna på egen hand. Antingen löser du problemen eller lär dig leva med dem. Har du gjort ett aktivt val att skjuta fram något problem till någon obestämd framtid eller inte vill lösa dem, här och nu, är det din rättighet att göra. Du kanske har blivit bekväm med rollen som martyr eller att vara ett offer. Ditt liv kommer aldrig att bli gladare, lyckligare eller bättre så länge du fortsätter att förneka det du själv skapat. Människor i din omgivning kommer att ha förståelse och empati för dig under en tid. Men även den mest härdade människan kommer till slut att tröttna på en person som ständigt gnäller men inte gör någonting aktivt för att ta sig ur svårigheterna.

Fly inte ifrån dina problem genom att köpa dig tillfällig lycka (sex, droger, alkohol, köp – spelberoende). Ta tag i ditt liv, lös dina problem som orsakar dig lidande. Har du försökt att göra det ett par gånger och du har inte lyckats är det inte ett nederlag. Det är bara vad du själv tror och därför blir det så också. Du kanske har förbisett något, gjort det vid fel tidpunkt, försökt att få hjälp av någon som inte var rätt för dig, försökt lösa problemen med exakt samma lösningar som innan etc. Alternativen kan vara oändliga men att ge upp är aldrig utvägen oavsett hur mörkt det än ser ut.

Bara för att andra ljuger behöver inte du göra detsamma

De värsta lögnerna är dem du upprepar för dig själv. Det är en sak att andra ljuger för dig och en helt annan fråga när du ljuger för dig själv. Om du inte kan lita på dig själv vem kan du då lita på? Självbedrägeri är endast något du själv skapar och det kan ingen annan lastas för. Ju mer du ljuger för dig själv desto mer blind blir du. Om du är medveten om att någonting är falskt, sluta med att övertyga dig själv om att det är sant. Du kan aldrig kräva av omgivningen att vara ärliga om du själv visar på motsatsen hela tiden. Omgivningen speglar bara vad du själv bär på innerst inne. Du måste kunna lita på dig själv och vad du tror, först och främst. Lögner föder fler lögner och bara för att en lögn upprepas tillräckligt många gånger gör den inte mer sann i Universums öron.

Var inte rädd för att göra misstag

Våra misstag lär oss mycket och jag förstår inte varför vi är rädda för att göra dem. Alla ska ju vara perfekta hela tiden och leka övermänniskor som om de inte hade någonting mer att lära. Du måste kunna göra egna misstag för att lära och förstå vad det innebär, på ett djupare plan. Det är genom misstagen som du också lär dig hur världen fungerar och det kan du göra endast genom personliga erfarenheter. Du gör ett försök och misslyckas. Ge inte upp! Försök igen… och igen… och åter igen, tills du lyckats. För varje misstag du gör lär du dig att göra om något på annat sätt. Du kanske till och med hittar nya vägar som ingen annan har tänkt på eller gjort. Misstag är bra att göra och ju fler misstag desto mer kunskap och erfarenheter får du. Samtidigt som du gör dina misstag är det viktigt att du inte gör om samma misstag och förväntar dig annat resultat. Om du gjort något på ett sätt och det inte fungerade kan du inte försöka att göra det igen på exakt samma sätt. Dina misstag är bra så länge du lär dig av dem men om du gör om samma misstag, gång på gång, blir det bara ett fel.

Dåliga ursäkter… förblir dåliga ursäkter

Vad väntar du på? Hur många fler ursäkter ska du kläcka fram innan du börjar inse att den perfekta tidpunkten, platsen eller människan inte finns? Ta tillbaka kontrollen över DITT eget liv. Om någon situation eller person negativt påverkar dig, dina steg eller val i livet är något du gått med på vid en viss tidpunkt i livet. Väntar du på att högre krafter ska komma ner och fixa ditt liv, får du vänta länge. Om du givit bort din Fria Vilja, varit medskapare i ditt liv och fått vissa resultat som du är missnöjd med, är det faktiskt upp till dig att förändra det som är dåligt. Dina egna val kan ingen annan lastas för. Din känsla av maktlöshet är det ingen annan som är skuld till. När det finns lösningar och möjligheter på dina problem, som du ignorerar av olika anledningar, är det upp till dig att göra någonting åt det. Men du kanske har blivit bekväm av att ständigt lägga skulden på andra för alla dina olyckor och missöden i livet. Tänk bara på att dina tankar är skapande och att lägga skuld på någon annan också skapar tröghet och tyngd hos dem. Du är inte fri från ditt ansvar när det gäller ditt liv och Karmalagarna gäller dig också, även om du försöker ignorera dem eller låtsas vara ovetande.

Jag har också haft min beskärda del av människor som lovat att ställa upp, hjälpa mig på olika sätt. Det har slutat med att jag väntat… och väntat… och ingenting har hänt. Ringa och jaga människor som erbjudit sig att ställa upp, från första början, har jag slutat att lägga min energi på. Det jag kan göra på egen hand gör jag och lägger aldrig mer ansvar över viktiga saker, som rör mitt eget liv, på någon i min omgivning. Människor har fullt upp med sina egna liv, egna problem och egna missöden att ta tag i. Livet har lärt mig att en del situationer måste jag gå igenom ensam, utan stöd från andra, och det har stärkt mig otroligt mycket. Vänskap är bra men du måste ändå lära dig att vara självständig och oberoende. Detta har jag lärt mig att göra och det kan du också lära dig. Det är ditt personliga ansvar att se till hur ditt liv ska se ut. Jag uppskattar och tar tacksamt emot hjälp som kommer i olika former och är väldigt noga med att ställa upp på det sätt som jag kan. Ömsesidigt flöde är väldigt viktigt för mig, jag får och ger någonting tillbaka, alltid. Börja med att sluta lita på människor som svikit dig gång på gång. Använd inte dem som ursäkt längre till att någonting inte fungerar som det ska på grund av dem. Ta tillbaka din kraft och kontrollen över ditt eget liv. Sluta tycka synd om dig själv och kasta martyrmanteln så långt som du någonsin kan, helst inte i motvind 🙂

Att jämföra dig med någon annan är meningslöst och tar bara en massa energi som du borde använda på dig själv. De flesta visar en fasad utåt om att de har det bra, mår bra eller att livet är perfekt. Så är det inte alltid och ärligt talat har varken du eller jag med det att göra. Alla har problem, livet är tufft för dem flesta av oss även om vi inte alltid vill prata om det. En del människor får mycket tillfredsställelse och mår bättre när det även går dåligt för andra. På något sätt stärks de av att alla andra också upplever någon form av problem i sina liv. Tragiskt men sant men det är jantelags människor det handlar om och det förklarar allt.

Förändra dig själv och inte andra

Vems fel är detDe flesta är bekväma med sina roller och är inte intresserade av att förändra sina uppfattningar om vilka de är. Lär dig att acceptera människor för vilka de är eller så får du ta avstånd ifrån dem om du mår dåligt i deras närvaro. Om du lägger fokus på att hitta fel och brister i andra kommer du med stor sannolikhet att hitta många. Ingen av oss är perfekt, förutom egoisten eller perfektionisten som tycker det själv. Förändringar är bra, de hjälper oss framåt i vår andliga utveckling men endast om viljan till förändringar finns inom oss. Många människor är duktiga på att manipulera sin omgivning för att få det de själva vill ha. Detta kan de göra genom hot, tårar, skuld etc. och går du in i det spelet ger du ditt medgivande. Denna situation i sig är något som du själv kan börja arbeta med att förändra. Du kan aldrig klandra någon som behandlar dig illa eller är respektlös mot dig om du ger ditt samtycke. Finns det något som du vill förändra, ska du göra det för att må bra, och skapa din lycka utifrån de verktyg du har till hands. Om din intention är att förändra någon annan för att du ska må bra och trivas, arbetar du utifrån en manipulerande energi. Vem har gett dig den rätten? Skulle du själv uppskatta att någon annan trampade på din Fria Vilja eller inte tog hänsyn till dig? Var snäll och blanda inte in missbruksproblem eller sjukdomar i detta sammanhang. Det är någonting helt annat och som kräver helt andra lösningar. Jag pratar om negativa attityder, personlighet och mönster, de sidor av oss som vi fått genom alla livstider och som behöver balanseras upp.

Negativitet föder mer negativitet och orosmolnen behöver skingras

Vi ser på världen utifrån hur vi mår. En del fastnar i destruktivt sinnestillstånd och då är allting svart och negativt. Cyniska människor lever sitt liv genom negativ energi. Världen är inte perfekt och självklart kan alla möjliga fel och brister hittas om vi letar efter dem. Pessimisten tror aldrig på något, allra minst sig själv, och pessimisten säger nej till allting i livet. Självklart kommer ingenting att fungera om du redan på förhand har bestämt dig för att det blir så. Om du sätter totalt orealistiska mål som inte förverkligas skapar du en självuppfyllande profetia som du sen använder som ett argument till att ingenting fungerar. Negativa människor är påfrestande och energislukande. De har en tomhet inom sig som aldrig kan fyllas och till slut kommer omgivningen att tröttna och dra sig undan. Det blir en ursäkt till som de kan lägga på sin lista över att människor är oärliga, oförstående eller saknar empati. Fortfarande ser de inte sin del i det de skapar i sina liv. Ständigt dessa pekfingrar utåt som aldrig kommer att leda till en förändring inåt.

Att oroa dig för saker som du inte kan påverka eller lösa är meningslöst. All den tid du lägger ner på att oroa dig kan i stället användas till något mer konstruktivt och givande. Så länge du vet att du gjort vad du kunnat för att lösa ett problem ska du vara nöjd med det. Tråkigheter händer oss alla, du är inte ensam om detta fenomen. Ibland händer det mycket på en och samma gång och ibland kan det gå veckor eller månader utan att någonting tråkigt inträffar. Det jag lärt mig genom åren som gått är att, ta tag i problemen så fort de uppstår och skjuter aldrig fram dem till en annan dag. Precis som jag sa innan, kan flera missöden inträffa under en kort period och då kan det givetvis bli överväldigande att dra i många problem samtidigt. Många människor oroar sig över det som varit, nuet och framtiden. Ingen av oss kan påverka det som varit eller hur vår framtid ser ut. Det som sker i nuet kan vi påverka genom att lösa det vi kan och släppa taget om det vi inte kan. Oro är energi och det vi mest oroar oss över kan vi på egen hand manifestera, oavsett om vi tror på det eller inte. Oro är synonymt med rädsla eller ängslan och skulle du kunna komma i kontakt med var dess ursprung började, i vilket sammanhang, är du en bit på vägen att läka dig själv. Långvarig oro påverkar kroppen negativt och som slutligen kan leda till fysiska sjukdomar.

Imponera på dig själv varje dag och var nöjd med det du är

Det finns inget bättre än att lyckas med det som andra säger är omöjligt. Gör det du brinner för, alltid. Varje gång du gör något som ditt hjärta önskar är imponerande och det räcker långt. Förvänta dig inte beröm eller uppskattning från människor som lever i sina egna mentala fängelser. De flesta människor tycker inte om att bli påminda om sina egna begränsningar, krossade drömmar eller handlingsförlamning. Människor som inte tror på sig själva och sin egen förmåga tror ännu mindre på andra och den attityden (energi) behöver du inte. Var nöjd med det du skapat utifrån de förutsättningar du har. Självklart har vi alla drömmar som vi skulle vilja manifestera. En del drömmar är realistiska en del är det inte. Men att slösa din energi på det som inte är realistiskt (eller möjligt vid denna tidpunkt) tar energi och fokus som borde läggas på det som finns tillgängligt här och nu.

Människor som vill dig väl, älskar dig för den du är. Du behöver inte vara någon annans kopia, om du själv inte väljer det så klart. De som inte uppskattar dig eller älskar din unikhet behöver du inte umgås med privat. Skulle du själv känna och tycka att du måste förändra något inom dig som inte är bra, gör det. Men förändra dig aldrig bara för att någon tycker det. Det är sin sak att omskapa det som är dåligt, det som håller livet tillbaka, och någonting helt annat för att passa in i en struktur som går emot ditt innersta väsen.

Är du svältfödd på beröm eller uppskattning ska du inte förvänta dig att omgivningen ger dig det. Detta vet jag av erfarenhet och därför beslutade jag mig för att alltid göra mitt bästa och vara nöjd med resultaten. Det är befriande att stå på sina egna ben, vara oberoende från andras begränsningar och avund. Ju bättre jag gjort ifrån mig, arbetat hårt för mina små framsteg, desto mindre beröm och bekräftelse har jag fått. Vad det beror på vet jag faktiskt inte och det får var och en tolka som de vill. Jag är nöjd med mig själv och mina resultat. Var du också nöjd med dina personliga prestationer, hur små eller stora de än är. Om beröm och uppskattning är viktigt för dig ska du inte glömma att ge det till andra. Jag vet att komplimanger, beröm och uppskattning har blivit något väldigt fult att ge men det bryr jag mig inte om längre. Att visa sin tacksamhet över allt det som vi får, om det är hjälpande, inspirerande, uppmuntrande, är aldrig fel.

Börja älska dig själv mer

Du är din bästa vän, du ska leva med dig själv resten av livet. Det spelar ingen roll vad du gjort eller vem du har varit innan. Det som är viktigt är, vad du gör från och med nu. Var inte hård mot dig själv för det som varit. Sluta slå på dig själv över dina misstag eller det som du inte hade kontroll över. Förändringar kommer mycket lättare när du börjar älska dig själv och inser att allting bara handlat om erfarenheter och läkningsprocesser. Omtanke, empati, förlåtelse, tålamod, respekt, ödmjukhet etc. är känslotillstånd som du borde ha även för dig själv. Ju bättre relation du har med dig själv desto bättre framsteg kommer du att få när du arbetar med din personliga andliga utveckling. Livet är ibland hårt och orättvist. Du har säkert haft din beskärda del av denna Karmiska tårta men oavsett vad du än har upplevt i livet ska du aldrig tillåta dig själv att bli hård och cynisk, detta skapar bara negativ Karma. Jag är övertygad om att du kan finna styrkan inom dig och läka dig genom kärleksenergin.

Vänligen dela tack

© Diana Sjöbeck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: